Itäjudo

Suomen Judoliiton Itä-Suomen alue on alueen seurojen yhteenliittymä jolla pyritään tuottamaan palveluja siihen kuuluville seuroille ja niiden jäsenille.

Alueen seurat

Alueella toimii noin 20 judoseuraa, joissa on jäseniä valkovöisistä aina 6. danin mustavöisiin. Suurimpia seuroja alueella ovat Mikkelin Judo, Varkauden Yama-arashi, Kuopion Sakura, Joen Yawara, Iisalmen Judoseura ja Pieksämäen Pikadon, vaikkakin seurojen jäsenmäärät voivat luonnollisesti vaihdella kausittain.

Teemme vahvasti yhtyeistyötä muidenkin alueiden kanssa (esim. Pohjois-Suomi) eikä alueiden rajat ole tiukat. Tästä esimerkkinä Kajaanin ja Jyväskylän seurat ovat käyneet aktiivisesti alueemme leireillä, kilpailuissa ja koulutuksissa.


Aluemestaruuskilpailut

Alue järjestää aluemestaruuskilpailut kerran vuodessa. Järjestävä seura huolhetii kaikista järjestelyistä ja menoista sen vuoksi saa kilpailuista kaikki tulot. Kilpailu on nimestään huolimatta avoin kaikkien muidenkin alueiden seuroille.

Tämän lisäksi alueella järjestetään aktiivisesti muitakin kilpailuita, oman paikkansa ovat vakinnuttaneet ainakain Mikkeli Shiai, Yawara Shiai, Sakura Shiai ja Genelec -turnaus.


Alue- ja randorileirit

Alue pyrkii järjestämään neljä alueleiriä vuosittain. Se on merkittävin valmennuksillinen tapahtuma alueella, keskimäärin alueleireille on osallistunut noin 100 judokaa eri seuroista.

Alueella järjestetään myös muutaman seuran yhteisiä randori- ja tehostamisleirejä, joiden tarkoituksena on lisätä harjoitusvastustajien määrää ja tarjota lisätreeniä alueen valmennettaville. Randorileirit ovat seurojen välistä toimintaa ilman rahansiirtoja, joskin joskun seurat ovat voineet palkata ulkopuolisen valmentajan omalla rahoituksellaan.


Graduoinnit

Alueella järjestetään aluegraduointeja kaksi kertaa vuodessa, gradoinneissa voi suorittaa ruskean (1. kyu) ja ensimmäisen asteen mustan vyön (1. dan). Alueelle on valittu kolme aluegraduoijaa, jotka toimivat Suomen Dan-kollegion alaisuudessa. Aika ajoin alueella järjestetään myös liittograduointeja joissa voi suoritttaa korkeampiakin vyöarvoja.

Graduoinneista alue ei saa tuloja, vyökomaksut menevät suoraan Dan-kollegiolle. Dan-Kollegio ja Judoliitto järjestävät myös graduointikoulutkset ja huolehtivat siitä että seurojen graduoijilla on tarvittava koulutus.


Tuomaritoiminta

Alueelle on omat tuomarit jotka toimivat itsenäisesti eri kilpailuiden tuomarointitehtävissä. Alueella toimii aluetuomari, joka koordinoi alueen kilpailuiden tuomaritoiminnan ja kouluttautumisen.


Kesäleirit

Alueella on myös yksi perinteikäs kesäleiri, joka on toiminut alueella jo vuosikymmeniä. Leiri järjestetään Heinävedellä, sen osallistuja ovat olleet aina kansainvälisiä. Osallistujia on Suomen lisäksi ollut ainakin Venäjältä, Virosta ja Ruotsista.

Vaikkakin leiri on taloudellisesti itsenäinen, alueen seurat ja niiden judokat hyötyvät erittäin laadukkaista harjoituksista ja harjoitusvastustajista. Leirillä on toiminut valmentajina vuosikymmenien aikana maailmanmestareita, euroopanmestareita ja muita huippunimiä aina Euroopasta Venäjän kautta Japaniin saakka.